Szigetelj Velem!

Melyik parketta alátét habot válasszam

Laminált padló alátét választási kisokos

2020. október 07. - Végvári Tibor

isofoam-premium-if-kep.png

A parkettát tartós, vagy ideiglenes használatra tervezi?

Ha lakásba, házba szánja, és nem csak nyaraláskor tartózkodik ott, hanem életvitelszerűen, akkor a padlóalátét habfóliának nagy terhelhetőségűnek kell lennie. Ezt a nagy sűrűségű habok tudják nyújtani. Kis megterhelés esetén, például ha időszakos kiállítási területen helyezkedik el a parketta, elegendő a kisebb sűrűségű hab választása.

 

Vessen egy pillantást az aljzatra! Mennyire egyenetlen?

Jól tudjuk, hogy a parketta alátétek többek között arra is hivatottak, hogy az aljzat kisebb hepehupaságát kiegyenlítsék, és így a parketta számára mintegy megágyazva egyenletes felfekvést biztosítsanak. Persze, egyenetlen aljzat esetén először javítani kell a felületet önterülővel, és csak utána jöhet a parketta alátét.

 

Aranyszabály, hogy az alátétek a vastagságuk felének megfelelő egyenetlenséget simítják ki. Ha így számolunk, akkor elmondható, hogy egy sima, önterülővel készített felületre, illetve OSB aljzatra 2 mm-es alátét hab való, jól kivitelezett cementesztrich felületre pedig a 3 vagy 4 mm-es hab illik.

 

Mi a helyzet a vastagabb, XPS vagy EPS lapokkal? Nos, azt gondolhatnánk, hogy a 4 mm-nél vastagabb habok extra előnyöket nyújtanak, de nem: túl nagy az összenyomódásuk, és ugyan jól terhelhetőek, de nem rugalmasak. Azzal pedig számolni kell, hogy a nagy terhelhetőségű 5-8 mm-es vastagságú papír, gumi, parafa vagy egyéb őrleményből készített rugalmas alátétek igencsak drágák.

A bejegyzés trackback címe:

https://szigeteljvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9216231238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása